(Foto: Republicanul)
Fenomen accentuat
Datele recente arata clar ca violenta intrafamiliala este un fenomen mult mai accentuat in Romania fata de alte tari europene si inregistreaza o curba ascendenta.
Acest fenomen se manifesta sub o multitudine de forme, cum ar fi, maltratarea partenerului, abuzul, molestarea copiilor, incestul, agresiuni verbale, vatamarea corporala, suprimarea vietii, violente sexuale.
Consumul de alcool sau substante halucinogene, cultura, lipsa educatiei, temperamentul violent, atitudinea negativa fata de femeie sau copil, starea precara a sanatatii, promiscuitatea, lipsa veniturilor, nivelul scazut de trai, istorie personala cu abuz, traditionalism invechit privind rolul barbatului, toate acestea sint numai o parte dintre cauzele specifice ale agresorului. Pentru a intelege cadrul de manifestare a violentei intrafamiliale sub diverse aspecte inregistrate in Prahova de catre Inspectoratul de Politie Judetean, am apelat la un ofiter de specialitate, sociologul Dorin Dumitran.
La tara e mai grav
Conform acestuia, "violenta intrafamiliala este, predominant, violenta impotriva femeii, dar si violenta impotriva copiilor, persoanelor virstnice si persoanelor bolnave. Politia de proximitate, lucratorii pe linie de politie judiciara, lucratorii din cadrul politiilor rurale si sondajele de opinie coordonate la nivel de inspectorat aduc in prim plan, pachetul larg de probleme cu care se confrunta familia prahoveana.
Violenta fizica in familie este raspindita mai mult in mediul rural si doar putini sint de parere ca ar trebui pedepsita." Auzim adeseori expresii ca "lasa maica...femeia mai trebuie sa mai stie si de barbat...o palma - doua, un bat...nu moare ci se invata minte,...asculta-ma pe mine ca sint femeie b