Castigul bancii a crescut doar cu 7% in euro, fata de cresteri de 50% in anii anteriori. Cauzele sunt concurenta in crestere si politica monetara a BNR.
BRD - Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata, a anuntat ieri o crestere de 4% in lei a profitului net pe primul semestru, care s-a ridicat la 315 milioane de lei (89 milioane de euro). Cresterea profitului bancii s-a situat sub rata inflatiei in perioada iunie 2005-iunie 2006, care s-a ridicat la 7,1%. Banca a reusit insa sa castige in cota de piata in prima jumatate a anului.
In euro, profitul bancii pe primele sase luni a inregistrat o crestere de 7%.
Cresterea sub inflatie a profitului BRD vine dupa ce banca i-a obisnuit in ultimii doi ani pe investitorii de la Bursa cu cresteri anuale de peste 50% a profitului net. Incetinirea cresterii profitului este pusa de reprezentantii BRD pe seama inaspririi politicii monetare a BNR si a concurentei tot mai acerbe din sistemul bancar.
BCR, cea mai mare banca din sistem, a obtinut o crestere de circa 5% a profitului in euro, ceea ce echivaleaza cu o scadere de 5% a profitului in lei, in termeni reali.
Efectele ultimei majorari a dobanzii de politica monetara a BNR de la 8,5% la 8,75% si majorarea ratei rezervelor obligatorii cu patru puncte procentuale, pana la 20%, nu au afectat rezultatele bancii, masurile fiind luate de banca centrala chiar la finalul lunii iunie.
La nivelul intregului grup BRD, care mai cuprinde BRD Sogelease, BRD Finance IFN si BRD Securities, profitul s-a ridicat la 335 de milioane de lei (95 de milioane de euro).
Profitabilitatea bancii s-a mentinut insa ridicata in raport cu capitalurile proprii, BRD inregistrand un ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii) de aproape 36%.
Inasprirea politicii monetare a BNR, care s-a suprapus peste inasprirea concurentei dintre banci pentru castigarea