La ora actuala, in evidentele Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Braila exista peste 300 de persoane care au renuntat la indemnizatia pentru cresterea copilului si s-au intors la munca.
In loc de 8 milioane de lei, cit ar fi primit lunar pina cind copilul Implinea virsta de 2 ani, respectiv 3 ani In situatia celor cu handicap, brailenii care au decis sa revina pe piata muncii vor primi un stimulent in valoare de 300 RON. Acesta se va acorda lunar, tot pina la implinirea virstelor precizate mai sus dar, incepind de anul viitor, cuantumul va fi modificat. Stimulentul va scadea la 100 RON, odata cu intrarea in vigoare a prevederilor legislative prin care drepturile pentru sustinerea cresterii copiilor se vor acorda diferit. Astfel, indemnizatia pentru cresterea copilului se va acorda In cuantum de 600 RON lunar, diferenta de 200 RON regasindu-se in alocatia de stat pentru copii, care la ora actuala este de 24 RON.
De indemnizatie sau stimulent beneficiaza, optional, oricare dintre parintii copilului, persoana care a adoptat sau careia i s-a Incredintat copilul In vederea adoptiei sau care are copilul In plasament ori In plasament In regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore. Perioada In care persoana beneficiaza de drepturile pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare, iar asupra acestor drepturi nu se datoreaza contributii sociale obligatorii stabilite prin lege si nu pot fi urmarite silit.
Mai multe categorii de persoane vor beneficia de indemnizatie
Dupa ce a fost sesizata de Directiile de Munca din teritoriu, existenta unor disfunctionalitati in aplicarea Ordonantei privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si a unor inechitati constind in neincluderea unor persoane in rindul beneficiarilor acestui dre