Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat marti ca pana sfarsitul lunii iulie anul curent a incheiat 41 de contracte de privatizare si sunt in curs de privatizare alte 31 de societati comerciale, din totalul celor incluse in planul de privatizare pe anul in curs.
In plus, AVAS pregateste un proiect de lege pentru accelerarea procesului de privatizare, care va inlocui toata legislatia elaborata pana in prezent, principalele modificari vizand simplificarea vanzarii participatiilor minoritare.
Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a anuntat marti, la o conferinta de prezentare a activitatii din 2006 a Autoritatii, ca din activitatea de privatizare pe acest an au fost incasate venituri de peste 171 de milioane de lei noi.
Orasanu s-a aratat multumit de ritmul privatizarilor din prima parte a anului, declarand ca numarul contractelor incheiate este aproape dublu fata de cele inregistrate pe tot anul 2005.
Conform AVAS, printre societatile privatizate la care AVAS era actionar majoritar se numara Laminorul (unde AVAS detinea 68,8% din actiuni), Constructii Feroviare Moldova - 51% si institutele de cercetare Straero, SIAT si CEPROM.
Programul de privatizare aferent anului in curs consta si in scoaterea la vanzarea a 45 de societati la care AVAS este actionar majoritar. Dintre acestea doar la 20 de companii au fost vandute pachetele de actiuni.
In realizarea programului de privatizare, AVAS a intampinat o serie de dificultati constand in obtinerea cu dificultate a dosarului de privatizare de la unele societati, intarzieri inregistrate pentru obtinerea certificatelor de obligatii bugetare, dificultati privind obtinerea avizelor de mediu pentru privatizare etc.
In perioada imediat urmatoare AVAS isi propune sa privatizeze un numar cat mai mare de companii, sa modific