In judetul Braila functioneaza in prezent 22 de mori, din care 19 in mediul rural si 3 in municipiu, si 67 de brutarii - patiserii, din care 16 in mediul rural si 51 in municipiu. Peste 90% din acestea sint in pericol de a fi inchise incepind cu 1 octombrie, pentru ca nu indeplinesc normele impuse de Uniunea Europeana din punct de vedere tehnologic si igienic. Situatia este cu atit mai delicata pentru patronii unor astfel de unitati cu cit la 1 octombrie intra in vigoare si Ordinul nr. 147/2006 (privind instructiunile pentru organizarea si desfasurarea activitatii personalului de specialitate, angajat al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor - DSVSA In unitatile de prelucrare, procesare, depozitare, transport si valorificare a produselor si subproduselor de origine nonanimala), si incepe si implementarea sistemului HACCP (Analiza Riscului si Punctele Critice de Control).
Nu doar la Braila sint probleme, situatia fiind la fel de grava in toata tara, iar motivele sint diverse. In primul rind, termenul lasat la dispozitie pentru realizarea acestor modernizari este scurt (pe acest domeniu nu s-a acordat perioada de tranzitie), investitiile sint costisitoare si, mai mult, nici nu pot fi realizate prin programe de finantare nerambursabila. Nici pentru autoritatile statului nu este foarte usor: nu sint bani, nu exista personal suficient si nici dotari. Sefii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) constientizeaza toate aceste lucruri, drept pentru care au recomandat in teritoriu exigenta ponderata. Pentru ca, spun ei, sa inchizi sute de unitati peste noapte e foarte usor, problema este ce pui in loc, cine asigura populatiei necesarul de piine si produse de patiserie. In aceste conditii, inspectorii DSVSA Braila au libertatea de a face unele concesii, si acolo unde detinatorii acestor unitati dau dov