Este posibil ca, peste cativa ani, o filiala a Muzeului Guggenheim sa functioneze si in Romania. Deocamdata, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) se afla in faza negocierilor privind deschiderea, la Bucuresti, a institutiei amintite. In acest scop, secretarul de stat din MCC, Virgil Nitulescu, se intalneste, astazi, in Austria cu Thomas Krentz, directorul Muzeului Guggenheim, cu care va purta o discutie privind concretizarea unui astfel de proiect.
"Este prima intalnire pe care o am cu el si totodata este prima intalnire pe care el o are cu un roman", a declarat Virgil Nitulescu citat de Mediafax. Daca negocierile dintre MCC si Thomas Krentz vor avea un rezultat pozitiv, Romania ar fi prima tara din estul Europei care ar intra in circuitul Muzeului Guggenheim, potrivit sursei amintite, urmand ca muzeul sa fie organizat in cadrul ansamblului Esplanada, ce se va construi, incepand de anul viitor, in zona Bulevardului Unirii.
Propunerea a venit, in urma cu un an, din partea reprezentantilor Muzeului Guggenheim, care si-au aratat disponibilitatea de a face o filiala la Bucuresti, pe cheltuiala lor, daca autoritatile romane vor a fi de acord sa le ofere un spatiu adecvat, iar constructia cladirii sa se desfasoare dupa planul lor arhitectonic.
In acest fel, Romania ar fi prima tara din estul Europei in care ar putea sa functioneze o filiala Guggenheim.
Infiintat in anul 1937, la New York, din initiativa colectionarului Solomon R. Guggenheim, muzeul reprezinta pentru arta secolului XX o realizare de exceptie prin numarul mare de opere de arta pe care le detine si prin importanta artistilor carora le apartin: Edouard Manet, Paul Cezanne, Henri Matisse, Wassily Kandinsky, Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Marc Chagall, Piet Mondrian, Joan Miro und Alexander Calder. De asemenea, in cadrul colectiei Guggenheim este amplu reprezentata creatia plasti