Pentru toti crestinii ortodocsi, 15 august este ziua de "Sfanta Maria Mare”, sarbatoare prezenta in calendarul Bisericii ca "Adormirea Maicii Domnului".
Povestea zilei
Cu trei zile inainte de Adormirea Maicii Domnului, Iisus Hristos l-a trimis pe arhanghelul Gavriil sa o anunte pe Sfanta Maria ca urmeaza sa paraseasca aceasta lume, pentru a ajunge la ceruri.
Arhanghelul Gavriil i-a adusa Sfintei Maria o ramura de finic iar aceasta a inteles mesajul si-a pregatit casa cu lumanari si tamaie, apoi a plecat pe Muntele Maslinilor sa se roage.
Pe drum, toti copacii si maslinii se inclinau in fata Sfintei Marii, ca semn de mare cinste.
Cand s-a intors le-a spus sfintelor care erau cu ea si apostolilor: "Iata, a sosit vremea ca eu sa va las si sa ma duc la Fiul Meu", apoi s-a intins pe pat si si-a dat duhul.
Trei zile si trei nopti s-au auzit cantari ingeresti la mormant.
Apoi, Sfantul Apostol Toma i-a rugat pe ceilalti apostoli sa-i deschida si lui mormantul, pentru ca el nu fusese martor la Adormirea Maicii Domnului.
Atunci au vazut minunea: in mormant ramasese doar giulgiul, caci Iisus a luat-o la ceruri cu trup cu tot pe Mama Sa.
De Sfanta Marie Mare au loc cele mai mari pelerinaje ale anului la manastirile inchinate Sfintei Fecioare. Zeci de mii de credinciosi se roaga la Sfanta Maria, mai ales in manastirile cu acest hram. Manastirile Nicula, din judetul Cluj, Putna, din Suceava, si Tismana din Gorj sunt cele mai vizitate de pelerini.
Ce se spune in popor
• se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei; acestea apoi sunt bune de leac
• In Moldova Sfanta Maria Mare este considerata "a mortilor" si se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor
• se aduna ultimele plante de leac, putem afla cum va fi toamna ce se apropie, se lea