Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani a cheltuit, de la inceputul anului, peste 200 de miliarde lei vechi pentru tot felul de produse necesare in subteran, insa ori suma alocata a fost prea mica, ori banii nu au fost cheltuiti pe ce trebuia. Minerii se plang din nou ca nu au cu ce lucra si sunt nevoiti sa recupereze cam tot ce se poate din fronturile inchise.
Sute de miliarde pentru achizitii insuficiente
Dupa accidentul de munca de la Mina Lupeni, in care trei ortaci au ajus la spital dupa ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon, a iesit din nou la iveala lipsa acuta a materialelor si utilajelor cu care se confrunta industria extractiva din Valea Jiului.
Paradoxal, in doar sase luni, CNH a cheltuit nu mai putin de 220 de miliarde lei vechi pentru produsele necesare in subteran, dupa cum sustin oficialii companiei, cea mai mare suma, de peste 65 de miliarde lei, fiind alocata pentru plasa de sarma si panouri.
De asemenea, fonduri importante au fost cheltuite pentru stalpi hidraulici necesari la sustinerile din subteran, grinzi de sustinere si piese de schimb vase extractie. Dar ori suma pentru achizitii a fost insuficienta, ori banii au luat directii gresite si nu s-a cumparat ceea ce ar fi fost necesar cu adevarat, pentru ca minerii reclama faptul ca nu au cu ce lucra.
Cei trei ortaci gazati, marti, in subteranul Minei Lupeni se aflau intr-o zona interzisa, din cauza emanatiilor de gaze toxice, insa ei erau acolo pentru a recupera un cap de intoarcere pentru un transportor. Ortacii deschideau un nou front de lucru si aveau nevoie de subansambluri.
"Inca o data se adevereste lipsa materialelor si a pieselor de schimb", a spus presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacatas.
Transportoare
din anii '70
De aceasta data chiar liderii mineril