Evolutia pozitiva a procesului de dezinflatie a permis bancii centrale sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul stabilit anterior, precizeaza un studiu al Citigrup. Cu toate acestea, considera specialistii grupului financiar american, autoritatile vor mentine restrictivitatea la nivelul politicii monetare existand posibilitatea ca, in urmatoarele cateva luni banca centrala sa decida majorarea dobanzii de politica monetara cu o valoare situata intre 25 si 75 puncte de baza. BNR a decis recent majorarea dobanzii de politica monetara pana la 8,75% precum si marirea rezervei minime pentru pasivele in lei cu 4 procente pana la 20%. Ultima intalnire a Consiliului de Administratie al BNR a consemnat mentinerea dobanzii la nivelul stabilit anterior. Comparativ cu tarile UE, dobanda de politica monetara este, in Romania de 4,5 ori mai mare.
Inflatie sub asteptari
Nivelul inflatiei a fost surprinzator de mic atat in comparatie cu previziunile oficiale cat si cu cele ale grupului nostru (n.r.: Citigrup), precizeaza studiul. Oficialitatile se asteptau la o rata anualizata de 7% in timp ce Citigrup a estimat o valoare in jurul a 8 procente. Daca luna aprilie a consemnat, pentru prima oara in istoria postdecembrista, o rata anualizata a inflatiei sub 7%, luna iulie aduce o noua premiera.
Indicele de crestere a preturilor in perioada iulie 2005-iulie 2006 a fost de 6,21 procente, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica. Comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2005 rata medie a inflatiei a fost in primele sapte luni ale anului cu 0,3% mai mica (0,4% fata de 0,7% in 2005). Scaderea preturilor la produsele alimentare a contribuit semnificativ la reducerea pe ansamblu a ratei inflatiei.
Specialistii Citigrup considera ca tinta BNR este un obiectiv provocator insa o abordare a bancii centrale va sustine decisiv proce