Un proiect de act normativ va introduce o serie de reguli privind serviciile de cazare si alimentatie publica, protectia sociala a salariatilor de pe litoral. Cei care ofera cazare, vor avea nevoie de autorizare
Incepand de anul viitor, turistul care va apela la clasicele "gazde" de pe litoral, va avea surpriza sa descopere ca structura de cazare in cauza este autorizata, inregistrata si clasificata. Astfel, cateva noi masuri incluse intr-un proiect de act normativ demarat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului reglementeaza printre altele si statutul persoanelor fizice si asociatiilor familiale care nu vor putea furniza servicii de cazare si alimentatie in locuintele familiale de pe litoral decat daca acestea sunt autorizate, inregistrate si clasificate. Anual, inainte de inceperea activitatii, unitatile de cazare vor fi verificate pentru avizare, amenda pentru nerespectarea conditiilor fiind cuprinsa intre 4.000 - 8.000 lei. Totodata, operatorii economici si administratorii unitatilor de cazare vor fi obligati ca, pana la data inceperii activitatii, sa asigure atat dezinsectia si deratizarea, cat si renovarea in interiorul si exteriorul cladirilor. Ei vor fi obligati de asemenea sa amenajeze spatiile verzi aferente structurilor turistice. Pentru nerespectarea acestor obligatii vor fi aplicate amenzi cuprinse intre 2.000 si 4.000 lei.
De asemenea, desfacerea preparatelor culinare, de patiserie si cofetarie, a bauturilor alcoolice si nealcoolice, calde sau reci, va fi permisa numai in structuri clasificate, iar produsele alimentare sau nealimentare vor putea fi comercializate numai in unitatile specializate, amplasate doar in zone/spatii stabilite de autoritatile locale, cu avizul prealabil al Autoritatii Nationale pentru Turism, sub sanctiunea unei amenzi cuprinse intre 1.000 si 4.000 lei.
Noile reguli vor interzi