In ultimii ani, in tara noastra, s-a inregistrat o ''explozie a bussines-ului in zona distributiei de produse farmaceutice de uz veterinar si de hrana pentru animalele de companie''.
La ora actuala, exista firme de distributie la care vanzarile de medicamente pentru animalele de companie reprezinta 55-60 la suta din totalul vanzarilor.
Distribuitorii de produse medicamentoase si hrana pentru animale fac livrari atat catre cabinetele si farmaciile veterinare, cat si catre ferme. ''In toate aceste cazuri se poate vorbi despre un adaos mic, dar despre un rulaj mare. In plus, atat fermele, cat si cabinetele si farmaciile veterinare platesc marfa livrata, in mare parte, cash. Un alt avantaj pentru distribuitori consta in faptul ca majoritatea clientilor achita marfa in cel mult trei saptamani'', ne-a declarat reprezentantul unei firme de distributie de produse veterinare. Cu toate acestea, exista si riscuri sau dezavantaje: ''In momentul aparitiei in unele ferme a gripei aviare, distribuitorii de hrana si alte produse pentru pasari au iesit in pierdere. Si in prezent sunt ferme de pasari care au datorii la acesti distribuitori. Pe de alta parte, livrarea de produse veterinare catre cabinetele si farmaciile de profil presupune ca distribuitorul sa aiba mai multi salariati si mai multe masini pentru transport''.
''Reclama'' la produse o face medicul veterinar
Sunt distribuitori care afirma chiar ca ''este bataie mai mica de cap in cazul livrarii catre ferme decat in cazul distributiei catre cabinete si farmacii veterinare''.
In ceea ce priveste adaosurile practicate, distribuitorii sustin ca in cazul medicamentelor generice de uz veterinar adaosul se ridica la maximum 30 la suta, iar la cele noi, patentate atinge 20 la suta: ''Aceasta situatie se intampla din cauza faptului ca medicamentele de uz veterinar patentate sunt mai scum