Fondul Orizont si-a hranit cresterea in 2006 cu speculatii pe titlurile "fratelui" Intercapital.
Administratorii fondurilor mutuale incep sa devina tot mai inventivi atunci cand vine vorba de plasamente, in incercarea de a obtine randamente cat mai mari, cu care sa ii atraga pe investitori.
Cel mai performant fond de la inceputul anului, Orizont - administrat de Certinvest -, cu o crestere de 8,4%, a realizat o mare parte a castigului pe anul acesta nu de pe urma obligatiunilor in care este specializat, ci pe seama speculatiilor facute cu unitatile de investitii ale altor fonduri.
Fondul a speculat perioadele de crestere de pe Bursa cumparand unitati de fond la un alt fond mutual administrat de Certinvest, mai ales ca administratorii pot sti dinainte care va fi evolutia acestuia.
Un investitor obisnuit nu poate insa face astfel de speculatii din cauza comisioanelor de rascumparare mari practicate de fondurile de actiuni pentru investitiile pe termen scurt.
Orizont are active in valoare de 1,6 milioane de lei (450.000 de euro) din care plasamentele in alte fonduri au reprezentat in ultimele luni 15-20%, in timp ce Intercapital are active de 27,2 milioane de lei (7,7 milioane de euro).
Conform datelor Mediafax, Orizont a inregistrat de la inceputul anului o crestere de 8,4%, din care o crestere de 2,8% a fost realizata intre 12 si 21 aprilie, iar 1,3% intre 5 si 11 iulie.
Pe de alta parte, ca si cele mai multe dintre fondurile de actiuni, Intercapital a adus investitorilor o pierdere de 1,3%, printre cauze fiind si evolutia slaba a actiunilor cotate pe Bursa. Speculatiile pe titlurile fondurilor mutuale sunt investitii cu castig aproape sigur si perfect legale pe piata romaneasca, spre deosebire de majoritatea pietelor dezvoltate de capital, unde sunt interzise sau puternic reglementate.
Fondurile mutuale au p