CAIET DE RETETE Cand spunem bucatarie romaneasca, spunem de fapt bucatarie moldoveneasca, adunata cu cea bucovineana, maramureseana, ardeleneasca, banateana, valaha si enumeratia poate continua. Suntem o tara formata din zone diferite, foarte bine evidentiate si din punct de vedere culinar. Despre adevaratele mancaruri romanesti am aflat din calatoriile prin tara si⦠din carti.
Printre lecturile de acest gen se numara cartea "Obiceiuri populare de peste an", a profesorului Ion Ghinoiu, si trilogia poetului bucovinean Simion Fl. Marian, "Sarbatorile la romani".
TRADITII. In functie de sarbatorile de peste an avem diverse mancaruri traditionale romanesti: mielul de Pasti - fript haiduceste sau in tava - , friptura de porc de Craciun, mucenicii moldovenesti la 9 martie si multe, multe altele. Apoi, puiul de pe masa ursitoarelor, colacul de nunta, coliva de la praznic sunt doar cateva bucate asezate pe mese la cele trei momente importante din viata omului: nastere, nunta, moarte. Daca ne uitam in curtea bucatariei romanesti pe regiuni, putem vorbi de alivanca stramoseasca din Moldova, de rasolul de vita cu legume si hrean din Muntenia, de mamaliga pe paturi din Maramures.
Dar ceea ce se afla astazi pe mesele noastre este si rezultatul influentelor turcesti, unguresti, arabesti, grecesti etc., pentru ca toti cei care au trecut pe aceste meleaguri, din diverse motive, au venit si cu un recital culinar, care si-a pus amprenta asupra gastronomiei noastre. La fel cum si noi i-am influentat cu bunatatile noastre, care au ca ingredient principal voia buna. Dintre aceste minuni culinare, va daruim si noi sapte retete de preparate suta la suta romanesti.
CIORBA DE CARNE DE PORC CU TARHON INGREDIENTE: 500 g carne de porc, 100 g morcovi, 50 g radacina de patrunjel, 100 g telina, 100 g ceapa, 75 g orez, 200 g smantana, 50 ml otet de vin (sau de mere), o l