(Foto: BzA)
Proiectul noilor liste de medicamente compensate si gratuite se afla in aceasta perioada in dezbatere publica, fiind publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice. Medicamentele au fost incluse pe aceasta lista de catre Comisia de strategie terapeutica pe baza propunerilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii. Pentru fiecare medicament in parte s-a facut un referat.
Acestea vor fi discutate, impreuna cu lista medicamentelor, de catre Comisia de transparenta a Ministerului.
Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au declarat ca lista a fost intocmita pe grupe terapeutice, avand in vedere denumirea comuna internationala de referinta, adica substanta activa cea mai bine compensata, cea mai accesibila si utilizata, iar criteriul costului s-a clasat pe locul trei. CNAS asigura ca s-a avut in vedere ca noua lista sa fie accesibila si eficace.
Exista trei trepte de compensare pentru medicamente, respectiv 100%, 90% si 50%. Conform listelor aflate in dezbatere publica, pe lista de compensare cu 90% exista aproape 60 de denumiri comune internationale, mai putine decat figureaza acum pe liste. Mai bine de jumatate din compensatele cu 90 % au trecut pe lista celor cu 50 %.
Comisia de Strategie Terapeutica a propus medicamente mai bune, dar cu care pacientii nu erau obisnuiti pana acum. Ca atare se impune o modificare a retetelor bolnavilor, ceea ce ar putea produce cozi si la cabinetele medicale, nu doar la farmacii. Lista va fi analizata de Comisia de Transparenta si de Ministerul Sanatatii, care trebuie sa se asigure ca va putea fi sustinuta financiar.
Adriana Vlad, medic sef in cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Cluj, apreciaza ca, in cazul in care proiectul se va aproba, “nu ar trebui sa