Exista o lege in Romania ce da dreptul tinerilor sub 35 de ani, care nu poseda o locuinta, sa-si construiasca o casa pe un teren intravilan al primariei din orasul in care locuiesc. Terenul era dat in folosinta cu titlu gratuit de catre autoritatile locale pe perioada existentei constructiei.
Recent, aceasta lege (15/2003) a fost modificata dand acum posibilitatea tinerilor sa-si cumpere terenul atribuit de primarie, la pretul stabilit de un evaluator autorizat.
Aceasta modificare reprezinta in fapt o noua portita oferita consiliilor locale care decid vanzarea terenurilor pentru a improprietari preferential pe cine are "punctajul" mai mare.
In ultimii trei ani, dintre cei care s-au inghesuit la ghiseele primariilor pentru a pune mana pe un astfel de teren, putini au avut succes.
Pe de-o parte edilii au invocat lipsa unor loturi disponibile, iar pe de alta parte situatia juridica neclara a terenurilor a facut ca legea sa nu poata fi aplicata.
Numai in Bucuresti, la primariile de sector au fost depuse aproximativ 6.000 de solicitari. Norocosi s-au dovedit a fi doar cei din sectorul 2 al Capitalei, care chiar au primit terenurile pe care si-au construit deja case.
Cu toate ca aceasta modificare s-a produs anul acesta, in luna mai, majoritatea primariilor habar nu aveau, iar cele informate au tacut malc. Initiatorul modificarii legii, senatorul PSD Aurel Simionescu, sustine ca "s-a dorit normalizarea situatiei in care tinerii erau practic semiproprietari.
Din pacate, primariile nu au mediatizat aceasta facilitate, desi ele ar fi fost primele institutii care ar fi castigat din taxele si impozitele pe terenurile respective", ne-a declarat senatorul.
Legea 15/2003, o gogorita electorala
Intr-adevar, functionarii primariilor de sector din Capitala si din orasele mari (Cluj-Napoc