Aderarea la Uniunea Europeana ar putea nuanta unele dintre traditiile romanilor din necesitati de igiena si de siguranta alimentara. Pe de alta parte, exista o artilerie grea de traditie romaneasca, la nivel de produse alimentare, cu care Romania s-a inarmat in vederea participarii la vasta piata europeana. Ele sunt produsele de calitate, adevarate marci romanesti.
Asa cum orice stat membru al UE beneficiaza de protectie pentru o lista de produse care-i aduc recunoastere internationala si bani frumosi din exporturi, si Romania are o lista semnificativa de spirtoase, lactate si produse din carne pe post de "zestre" inainte de-a face casa cu Europa.
CU CE NE LAUDAM. Intr-o Uniune cu 25 de state membre si 200 de astfel de produse, Romania isi va face intrarea cu tuica, palinca, vinarsul, mai multe tipuri de lapte, cas, cascaval, branza, lapte batut, telemea, un salam, un carnat, doua feluri de paine, covrigi, placinta si magiun. Produsele au primit protectie din partea Uniunii Europene, in sensul ca Romania il poate actiona in judecata, de pilda, pe fabricantul care scoate pe piata franceza o licoare sub eticheta "Turt de Oas".
NU MAI E VALABILA. Toate bune si frumoase: lista exista, a fost negociata si convenita cu cele 25 de state membre ale Uniunii si ar trebui sa intre in vigoare o data cu aderarea Romaniei. Exista insa si o mica problema, asupra careia atrage atentia secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban. "Reglementarile pe baza carora am negociat s-au modificat. Asta inseamna ca Romania va trebui sa prezinte in termen de sase luni de la data aderarii o noua lista a acestor produse. S-au schimbat regulile jocului si se aplica si retroactiv."
O noua lista, noi batai de cap pentru partea romana, de la asociatiile de producatori pana la Ministerul Agriculturii si Ministerul Integrarii. "La intocmirea noii liste tre