Remus Baciu, vicepresedintele Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor, este cercetat de DNA pentru un prejudiciu de 6,6 miliarde de lei vechi.
Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Remus-Virgil Baciu, a intrat in vizorul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Ancheta dureaza deja de mai bine de trei ani si vizeaza o licitatie pe care acesta a organizat-o in toamna anului 2002, pe vremea cand ocupa functii mai putin importante in aparatul guvernamental: consilier personal al fostului ministru PSD al sanatatii, Daniela Bartos, si sef al Corpului de Control al Ministerului Sanatatii.
Licitatia a avut ca obiect achizitionarea de sterilete (dispozitive intrauterine cu rol contraceptiv - n.r.) care urmau sa fie distribuite gratuit in toata tara, prin intermediul cabinetelor de planning familial.
Potrivit unor surse judiciare, steriletele cumparate in urma licitatiei au ajuns la Ministerul Sanatatii (MS) la un pret de 37 de ori mai mare decat cel real.
Prin aceasta afacere, al carei "artizan" ar fi fost Remus Baciu, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 6,6 miliarde de lei vechi, sustin sursele citate.
Pret crescut artificial
Potrivit concluziilor care se desprind dintr-un raport al Curtii de Conturi si dintr-o verificare financiar-contabila realizata de Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF), licitatia a fost castigata de firma Vodimedicor SRL, din Targu-Jiu, care a livrat Ministerului Sanatatii 18.000 de sterilete, la un pret de "cateva zeci de ori mai mare decat cel al pietei".
Verificarile facute apoi de procurorii bucuresteni - care au condus ancheta pana in iulie anul acesta - au aratat ca pretul dispozitivelor a fost marit artificial de nu mai putin de 37 de ori.
Si asta, prin vanzari succesive intre trei firme care apartineau aceleiasi persoane: medicul