Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a propus Ministerului Finantelor preluarea datoriilor bugetare ale societatilor aflate in portofoliu pentru privatizare.
Aceasta masura ar urma sa evite situatiile in care societatile scoase la privatizare sunt supuse executarii silite, sustine presedintele institutiei, Razvan Orasanu.
Bani pentru buget
"Suntem in discutii pe aceasta propunere. Eu cred ca e normal sa preluam datoriile societatilor pe care le privatizam si la care avem participatii majoritare. Daca Fiscul intentioneaza sa le execute, nu am nimic impotriva, dar atunci le scot din portofoliul de privatizare. In functie de caz, trebuie urmarita varianta care sa maximizeze veniturile la buget", a explicat Orasanu.
Daca propunerea va fi acceptata de Ministerul Finantelor si de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, propunerea AVAS ar urma sa fie inclusa in proiectul de lege privind privatizarea pe care autoritatea il va prezenta in luna septembrie.
"Acest proiect urmeaza sa inlocuiasca toate actele normative in materie elaborate in perioada 2001-2004", spune Orasanu. Stergerea de datorii ar intra insa si in categoria ajutoarelor de stat.
AVAS vinde tot
De la inceputul anului, AVAS a vandut participatiile detinute la 41 de societati comericale. Dintre acestea, la sapte societati comerciale statul detinea pachete majoritare, iar la restul pachete minoritare de actiuni. Alte 31 de procese de privatizare sunt in desfasurare.
Pana la sfarsitul anului, autoritatea condusa de Razvan Orasanu isi propune sa mai demareze alte 53 de privatizari.
Dupa ultimele privatizari, in portofoliul Autoritatii au ramas 620 de societati comerciale cu capital majoritar de stat. Din acestea, 43 vor fi lichidate, pentru ca au o situatie financiara critica. Astfel, firmele Abrom Barlad, Famos Suceava, Menarom Galati, Nicolina