Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sarbatori din calendarul crestin-ortodox. Mo-mentul este marcat in fel si chip pe tot cuprinsul tarii. Peste 5.000 de credinciosi la Manastirea Ramet Discurs ca de la marinar la marinar Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sarbatori din calendarul crestin-ortodox. Momentul este marcat in fel si chip pe tot cuprinsul tarii. In comuna ialomiteana Maia, satenii au luat parte la hramul bisericii din localitate si la traditionalul balci organizat la fiecare 15 august. Asta in vreme ce presedintele Traian Basescu deschidea manifestarile organizate de Ziua Marinei in Portul Tomis din Constanta, in prezenta a aproximativ 1.500 de persoane.
Dupa biserica, la balci si la parada
Pentru romani, 15 august este prilej de mare sarbatoare. In calendarul crestin-ortodox este ziua Sfintei Maria.
ISTORIE. In comuna Maia, din judetul Ialomita, evenimentul este marcat de temeiul, ultima zi, a unui balci care are loc inca pe de vremea lui Alexandru Ioan Cuza. "Atunci s-a dat drumul la liberul schimb de marfuri si aici veneau comercianti de prin toate tarile", descrie preotul iconom stavrofor Alexandru Marinescu, in varsta de 98 de ani, inceputurile acestui targ.
CREDINTA. Maienii si-au inceput ziua prin rugaciune, mai ales ca ieri a fost si hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Maia. Locasul de cult are o istorie aparte, fiind in secolul al XIX-lea proprietatea lui Barbu Catargiu, primul prim-ministru al Tarilor Romane. Toata lumea din sat se mandreste cu originile omului politic si vorbeste despre el ca despre un frate mai mare. Satenii au un regret comun: demolarea conacului in care a locuit Barbu Catargiu. "Era o bijuterie acolo. Pe doua niveluri erau 32 de camere, avand acelasi mobilier ca la Castelul Peles, din Sinaia", povestesc localnicii. Dupa slujba, toti credinciosii s