este cunoscut, în diferite forme, încă de pe vremea romanilor şi a fost, probabil, importat din Africa de Nord. Întreaga filosofie a acestui sos, esenţial în bucătăria celor două ţări, se este cunoscut, în diferite forme, încă de pe vremea romanilor şi a fost, probabil, importat din Africa de Nord. Întreaga filosofie a acestui sos, esenţial în bucătăria celor două ţări, se ascunde în clasica piuliţă (sau mojar) în care se pisează usturoiul, nucile şi busuiocul. Sigur, puteţi folosi şi blenderul sau mixerul, dar adevăratul pesto se obţine în piuliţă. Reţeta de bază - care s-a răspândit rapid în diverse variante - îşi are originea în Liguria, nordul Italiei, mai exact în oraşul Genoa (pesto alla genovese). Acolo unde, aproape la fiecare casă, te întâmpină parfumul proaspăt şi îndrăzneţ al busuiocului, gata pregătit pentru a fi pisat.
Salată de vară cu ton şi pesto
Pentru 4-6 porţii
Ingrediente: 1-2 dovlecei mici, sare, 300 g castraveţi, 200 g ţelină, 300 g roşii, 1 ceapă albă, 2 linguri oţet de vin alb, 5 linguri ulei, piper, zahăr, 1/2 căţel de usturoi, 40 g capere (din comerţ, la borcănel), 8 felii de baghetă, 150 g ton în ulei (bucăţi).
Pesto: 1/2 căţel de usturoi, sare marină, 40 g busuioc, 1 lingură nuci, 100 ml ulei de măsline, 30 g parmezan ras.
Mod de preparare: Dovleceii se spală şi se taie în rondele de 3-4 mm grosime. Se opăresc 30 de secunde în apă clocotită cu sare, apoi se lasă să se scurgă. Castraveţii se curăţă, se spală şi se taie în felii subţiri. ţelina se dă pe răzătoare, roşiile se taie în felii, ceapa se taie peştişori. Oţetul se amestecă cu uleiul, sarea, piperul şi un vârf de cuţit de zahăr. Se freacă salatiera cu 1/2 căţel de usturoi, se pun legumele, se amestecă cu sosul vinegretă şi caperele şi se lasă să stea 20 de minute. Se prepară sosul pesto: se pun usturoiul şi sarea în piuliţă şi se pisează până