Libanului, iar de acum înainte locul tău va fi luat de armata libaneză şi de o forţă internaţională?".Preşedintele a criticat sever, în acelaşi timp, Iranul şi Siria, acuzându-le că Libanului, iar de acum înainte locul tău va fi luat de armata libaneză şi de o forţă internaţională?".
Preşedintele a criticat sever, în acelaşi timp, Iranul şi Siria, acuzându-le că sponsorizează Hezbollahul şi avertizându-le să înceteze acest sprijin. "Ne putem închipui ce turnură periculoasă ar fi luat conflictul din Liban dacă Iranul poseda arma atomică", a afirmat Bush, denunţând ambiţiile nucleare ale Teheranului. Preşedintele a apreciat că acordul de încetare a focului este un important pas înainte, deşi încă fragil.
Deşi fragil, acordul de încetare a focului e respectat
Pe teren, în ciuda unei stări de confuzie şi lansării de către Hezbollah a câtorva rachete în zonele din sudul Libanului controlate de trupele israeliene, încetarea focului este, în linii mari, respectată. Până la sosirea forţei de pace a ONU şi a trupelor libaneze va mai trece însă un timp, aşa cum reiese şi din infograficul alăturat.
Frământări pe scena politică israeliană
În schimb, scena politică israeliană este martoră a unor zguduiri interne, modul în care a fost condusă campania din Liban suscitând numeroase critici. Situaţia este asemuită cu frământările politice din 1973, când Israelul a fost luat prin surprindere de ofensiva declanşată de către Egipt şi Siria, cunoscută sub numele de războiul de Yom Kippur. Atunci a fost declanşată o anchetă care a dus la demisia şefului de stat major al armatei Israelului, iar ulterior a premierului Golda Meir. Într-o sesiune specială a Knessetului, actualul premier Ehud Olmert şi-a asumat întreaga răspundere, admiţând că s-au produs "deficienţe" în modul cum a fost gestionat conflictul. "Nu vom ascunde gunoiul sub preş",