REPROTER IN TIGAIE "Descoperirea unui fel de mancare ii bucura pe oameni mai mult decat descoperirea unei stele." Ii dau dreptate lui Brillat-Savarin: a inteles ca alimentatia ramane un domeniu traditional, oricat de mult ne perfectionam comunicatiile si masinile noastre zburatoare.
Am fost doua zile la mare, in cautarea unui bucatar creator de retete originale. Nu-l cunosteam, dar, cand l-am zarit in bucataria imensa, ca o sala de bal, am stiut ca el este. Laurentiu Ionescu, chef, maestru in arta culinara, om de 50 de ani, inalt, comunicativ, intelectual. Nascut la Ploiesti, a urmat scoala de bucatari, iar slujba l-a purtat prin mai toata tara. La Brasov - la ARO Palace, la Vanatorul, la Capra Neagra, la Marul de Aur - in Bucuresti, pe litoral, dar si la Bremen si Kassel - in Germania, la Tonon - in Franta⦠"Am lucrat cea mai mare parte din timp in restaurantele din reteaua turistica si de aceea cunosc foarte bine psihologia specifica acestei categorii de consumatori" - ne spune Laurentiu, lasand adjunctului sau, pentru cateva minute, treburile bucatariei. "Turistul de statiune, chiar daca restul anului e un personaj modest, cand vine pe litoral are aceeasi mentalitate ca si milionarul: lui i se cuvine tot ce e mai bun, ca doar o data-si face pofta! In general, pot spune ca mentalitatea aceasta e din ce in ce mai bine motivata."
MENTALITATI SI MENTALITATI. Dar in ceea ce priveste posibilitatile bucatarului de a face fata schimbarilor de mentalitate? "S-au rasturnat un pic valorile in bransa noastra. Daca pana acum 10-15 ani Brasovul era fruntea, acum constat cu amaraciune ca Brasovul a decazut. In schimb, in Bucuresti au aparut restaurante care pot rivaliza, fara exagerare, cu tot ce vreti de patru-cinci stele in Europa. S-au investit in restauratie sume importante. Ma bucur ca au aparut patroni care au inteles nevoile unui bucatar ca sa faca per