Aproape 23.000 de crescatori de vaci din judet pot sa solicite cota individuala, pina la sfirsitul lunii octombrie, Departamentului de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) din cadrul Unitatii Judetene de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UJARZ). Actiunea a fost declansata la 1 august, dar pina saptamina trecuta specialistii, atit din cadrul unitatilor subordonate ale Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) cit si ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) au avut misiunea de a distribui in teritoriu cererile in baza carora crescatorii pot solicita cota de lapte. In aceste conditii, abia de aici inainte taranii pot cere oficial conducerii DACL cantitatea individuala ce le revine din rezerva nationala.
DACL are ca atributii alocarea cotelor individuale, inregistrarea transferurilor lor, administrarea rezervei nationale, precum si controlul vinzarilor directe si livrarilor catre procesatori.
Cota trebuie solicitata pe doua componente: livrari directe catre fabrici si vinzari pe piata libera. Crescatorii care la 1 aprilie 2007 nu vor detine o cota individuala de lapte, nu-si vor mai putea comercializa productia nici catre fabricile de prelucrare, nici pe piata libera. Perioda de solicitare a cotei de lapte este 1 august - 31 octombrie 2006.
Pentru bunul mers al actiunii, specialistii locali au finalizat pe 10 august si cea de a doua sesiune de instruire si informare, prima avind loc in aprilie anul trecut. Actiunea a constat in organizarea de intilniri directe la nivelul fiecarei comune, la care au participat consultanti agricoli, autoritati locale si crescatorii de animale. In timpul actiunilor de popularizare, specialistii au subliniat importanta solicitarii cotei individuale de lapte, viitorul activitatii de crestere a vacilor de lapte in Romania depinzind iremediabil si categoric de corectitudinea real