Prin anii â80, Nicolae Ceausescu a reusit sa distruga o buna parte din orasul vechi. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, dupa 1990, zeci si zeci de cladiri istorice au fost demolate in continuare.
Pe langa asta, mai multe constructii centenare sunt lasate, ba chiar ajutate, sa se prabuseasca.
Hanul celebru a ajuns bordel jegos. Pe Calea Mosilor, la numerele 134-136, se afla ce a mai ramas dintr-unul dintre cele mai cunoscute hanuri din Bucuresti. Construit in 1859, Hanul Solacolu era o cladire luxoasa, unde trageau negustorii cu stare si strainii de vaza veniti in oras. Trasurile de lux intrau si ieseau pe cele doua porti mari ale hanului.
Cativa ani a locuit aici Liuben Karavelov, un revolutionar bulgar care milita pentru independenta tarii sale, pe atunci inca parte a Imperiului Otoman. Cladirea devenise un fel de sediu al exilatilor politici bulgari din Bucuresti. In interiorul ei s-au pus la cale combinatii politice, comploturi si s-au desfasurat povesti de amor. Din toate astea au ramas pana azi afaceri sordid-amoroase care se petrec pe preturi mici. Locul negustorilor si al conspiratorilor bulgari a fost luat de niste domni comercianti tigani, care livreaza fete pe "100.000 scurtuâ sus, 300 ora".
"CENTRU ISTORIC". Lipscanii incearca din greu sa devina pata de culoare a Capitalei
TOTUL STA SA SE DARAME. La etaj, camerele devastate au devenit depozite de gunoi. La parter, in schimb, colcaie sobolani, clienti din categoria "pensionari si militari in termen", borfete fardate prost si strident, puradei, combinator. Clanurile Alamaru si Boldeanu, stapanele locului, fac discounturi la grupuri mari, accepta si bonuri de masa daca nu exista bani lichizi. Politica de dumping a pestilor de pe Mosilor duce la confruntari violente cu alti proxeneti, de pe Matasari sau din zona Armeneasca.
Regina neincoronata a locului este Madona (are