Inca din prima zi de la intoarcerea din concediu, presedintele Bush s-a intalnit cu principalii colaboratori de la Departamentul de Stat si Pentagon si a luat apararea politicii americane, de sustinere a incetarii focului in Liban, in conditiile cand opinia publica internationala inclina sa afirme ca, in ciuda superioritatii evidente a Israelului, rezultatul confruntarilor militare este mai degraba indecis, iar Hezbollah pretinde ca a obtinut o "victorie istorica".
Intrebat de ziaristi cine a iesit, dupa parerea sa, invingator, Bush a replicat: "Hezbollah dispune, fireste, de o formidabila masina de propaganda si sustine ca a iesit victorios.
Dar - s-a intrebat retoric presedintele - cum poti sa pretinzi ca ai castigat victoria cand pana acum, actionand ca un stat in stat, aveai deplina libertate de miscare in sudul Libanului, iar de acum inainte locul tau va fi luat de armata libaneza si de o forta internationala?".
Presedintele a criticat sever, in acelasi timp, Iranul si Siria, acuzandu-le ca sponsorizeaza Hezbollahul si avertizandu-le sa inceteze acest sprijin. "Ne putem inchipui ce turnura periculoasa ar fi luat conflictul din Liban daca Iranul poseda arma atomica", a afirmat Bush, denuntand ambitiile nucleare ale Teheranului.
Presedintele a apreciat ca acordul de incetare a focului este un important pas inainte, desi inca fragil.
Desi fragil, acordul de incetare a focului e respectat
Pe teren, in ciuda unei stari de confuzie si lansarii de catre Hezbollah a catorva rachete in zonele din sudul Libanului controlate de trupele israeliene, incetarea focului este, in linii mari, respectata. Pana la sosirea fortei de pace a ONU si a trupelor libaneze va mai trece insa un timp, asa cum reiese si din infograficul alaturat.
Citeste articolul complet in Adevarul
Inca din prima zi de la