Fostul sef SIE Ioan Talpes anunta ca in perioada urmatoare va urma un al doilea val de dosare ale politicienilor suspectati de politie politica.
Potrivit acestuia, vor fi scoase la iveala dosare ale politicienilor care au continuat colaborarea cu serviciile secrete si dupa 1990. Iar viitorul va prezenta din acest punct de vedere surprize mai dure pentru unii, avertizeaza Talpes.
El sustine ca printre acesti informatori au fost si membri ai guvernelor de dupa 1989, care ar fi ascultat ordine si din partea unor ofiteri in rezerva, ofiteri care nu mai erau abilitati sa dea astfel de comenzi.
"Foarte multi au fost promovati, dupa 1989, in viata politica si in guvernele care s-au perindat in toata aceasta perioada, nu doar in cele ale PSD", a declarat fostul sef SIE.
El a refuzat insa sa dea nume despre colaboratorii securitatii care au detinut inalte functii publice, pe motiv ca ar incalca legile in vigoare.
Pe de alta parte insa, fostul sef SIE respinge ideea desecretizarii dosarelor fostilor ofiteri care au lucrat in misiuni externe, pe motiv ca astfel vor fi preintampinate eventuale conflicte internationale. "Se pot genera situatii conflictuale peste granite, si nu cred ca Romania este in situatia sa-si permita asta", a spus Ioan Talpes. Totusi, senatorul sustine ca desecretizarea dosarelor in cazurile politicienilor este necesara, intrucat duce la curatarea clasei politice de persoanele care au colaborat cu fosta Securitate.
Declaratia lui Talpes vine in contextul in care Constantin Ticu Dumitrescu a anuntat luni ca CNSAS va primi de la SIE patru dosare de politicieni.
El a facut un apel catre serviciile secrete pentru trimiterea mai rapida a dosarelor. "Timp de sase ani au fost deconspirati 123 de ofiteri, 290 de informatori, atentie, toate acestea deconspirari la cerere.
Din cele 1,8 milioane de dosare ar putea ie