Potrivit ministrului Seres, Termoelectrica ar putea fi salvata de la faliment doar prin dizolvarea in Hidroelectrica. Operatorul de energie termica vine, insa, cu datorii care i-ar putea inchide portile
Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de electricitate din Romania, va absorbi societatea Termoelectrica, in cazul in care Consiliul Concurentei va aproba stergerea datoriilor acesteia, cifrate la 1,2 miliarde euro, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres, ieri, in cadrul unei conferinte de presa. "In cazul in care Consiliul Concurentei nu va aproba stergerea datoriilor, Termoelectrica va intra in faliment, in cadrul programului de restructurare a sectorului energetic", a spus ministrul.
La inceputul lunii august, oficialii Comisiei Europene si-au dat acordul de principiu pentru ca Termoelectrica sa beneficieze de stergerea datoriilor istorice, insa decizia finala apartine autoritatii romane de concurenta. "Cei de la Bruxelles au fost de acord cu stergerea datoriilor pentru ca s-a demonstrat ceea ce noi spunem de mult: din punct de vedere operational, Termoelectrica desfasoara o activitate profitabila, deci merita salvata", declara ministrul Economiei la revenirea in tara a delegatiei oficiale.
Investitori interesati de termo
Seres a precizat ca sustine in continuare proiectul de restructurare a sistemului energetic, prin transferul unor termocentrale catre compania Hidroelectrica. In acest sens, vor fi transferate acele unitati pentru care nu sunt gasiti investitori, si care vor constitui o rezerva de capacitate pentru Hidroelectrica.
Societatea Termoelectrica mai are in prezent in portofoliu centralele de la Doicesti, Braila, Deva, Borzesti si Paroseni.
Potrivit ministrului, in ciuda situatiei financiare grave a Termoelectrica, pentru centralele din subordine exista inca investitori interesati