Foto: Cotidianul
Fost colonel de Securitate, Ilie Merce lucreaza din 1981 la Directia I, sectorul arta-cultura. In anii 1985-1986, conduce compartimenul Eterul, destinat sa combata posturile de radio straine care emiteau in limba romana. In 1986, este numit sef al Securitatii in judetul Buzau. A ramas in SRI pina in 1996, cind este trecut in rezerva, fiind acuzat ca furniza informatii PRM.
Se inscrie in partidul lui Vadim Tudor si ocupa functia de vicepresedinte. Din 2000 este deputat, chiar daca CNSAS stabileste ca a facut politie politica.
Ne-ati invins, dumneavoastra, fostii ofiteri?
Nu, incepe sa iasa adevarul la iveala. Noi n-am invins pe nimeni. Ne-am facut datoria. Ma refer la Securitatea de dupa 1965.
Toti spun asta: „Ne-am facut datoria“.
Nu, o spun cei care au lucrat in sistem si care cunosc mecanismele interne de activitate, da? Si ceilalti isi dau cu parerea. Cum fac Ticu Dumitrescu si altii.
Bun, si atunci raul unde e, domnule Merce?
Raul este in noi.
In dvs. este raul?
Nuuuu. Daca e vorba sa vorbim despre noi, nu-mi place sa vorbesc despre mine. Dar eu in tinerete am primit o educatie umanista.
De ce credeti ca a semnat angajamentul doamna Musca?
Din convingere. De pe pozitia unde era, se simtea utila si ca putea sa dea o mina de ajutor prevenirii unor fapte antisociale si nu numai.
Si a facut bine ca a semnat?
A facut foarte bine. Nu spun ca toata reteaua a fost bine selectionata. Desi ca sa recrutezi un informator, un colaborator, era un proces de studiu poate de un an, de doi ani de zile. Si erau patru cerinte si vi le spun si dumneavoastra.
Manualul recrutarii
Ia s-auzim.
In primul rind, sa aiba calitati personale. Adica sa fie un om integru, sa fie un om de relatii, sa f