Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) a oferit Romaniei un nou lot de echipamente pentru combaterea gripei aviare, care protejeaza utilizatorii de infectare sau contaminare, totalul ajutorului american in acest scop ajungind astfel la 2,4 milioane de dolari.
Potrivit unui comunicat al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, USAID va da o mie de seturi de echipament personal de protectie Directiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din sapte judete. Seturile includ halate si manusi chirurgicale, masti si o trusa de testare.
Echipamentul personal de protectie actioneaza ca o bariera intre materialele infectate si piele, gura, nas sau ochi. Utilizarea corespunzatoare a acestui echipament ajuta la prevenirea raspindirii infectiei prin protejarea utilizatorilor de infectare sau contaminare prin singe, lichide ale corpului sau secretii respiratorii. De asemenea, echipamentul reduce sansele de infestare sau contaminare a altor persoane si, nu in ultimul rind, reduce sansele de transmitere a infectiilor de la o persoana la alta.
Seturile de echipament de protectie sint distribuite autoritatilor din judetele Tulcea, Constanta, Ialomita, Braila, Galati, Calarasi si Giurgiu. Acestea sint judetele in care expertii cred ca virusul care duce la aparitia gripei aviare, H5N1, poate fi identificat in viitor. in aceasta saptamina, seturile sint distribuite in Braila si Tulcea.
In Romania au fost inregistrate intr-o prima faza, in perioada octombrie 2005 - aprilie 2006, un numar de 53 de focare de gripa aviara. Al doilea val a de gripa aviara a inceput in luna mai, primul focar fiind semnalat la ferme de pe platforma Codlea, din judetul Brasov. De aici, virusul aviar a fost raspindit in mai multe judete din tara prin comercializarea de pui. In perioada de virf, s-au inregistrat la nivel natio