Dacă la sfârşitul lunii septembrie 2005, sumele pe care românii "uitaseră" să le plătească băncilor se ridicau la 150 de milioane Ron, la 31 iulie a.c., restanţele ajunseseră deja la 238 de milioane Ron. "Restanţele au crescut constant în ultimul an, la un ritm inferior însă avansului creditelor", a explicat directorul general al Biroului de Credit, şerban Epure. Cei mai mulţi restanţieri sunt bărbaţi (60%), iar cea mai ridicată restanţă din acest moment este de 180.000 lei noi. Aceasta este aferentă unui credit imobiliar, contractat la o singură bancă, anul trecut. "Este vorba despre un bărbat din Ilfov. Primele restanţe au început să apară în acest an", a precizat Epure, exemplificând totodată şi alte două cazuri. Cele mai mari restanţe în lei şi dolari sunt de 480.000 Ron, respectiv 200.000 de dolari, ambele credite fiind contractate de bărbaţi - primul din Bucureşti, iar cel de-al doilea din Constanţa. "Până de curând, restanţa în dolari se plasa pe prima poziţie în top. Aceasta şi cea în lei par să fie tunuri. Pentru cea în euro este însă prea devreme să mă pronunţ", a spus Epure.
Cele mai multe restanţe - respectiv 20, acumulate de o singură persoană, aparţin unei femei din Bucureşti, care s-a împrumutat la nu mai puţin de 14 bănci. "Nu toate sunt restanţe curente. O parte din credite le-a rambursat. În acest moment are restanţe de aproximativ 25.000 Ron", a mai spus Epure, apreciind că, în general, românii nu sunt rău-platnici, majoritatea restanţelor având o valoare redusă.
Începe monitorizarea clienţilor companiilor de telefonie mobilă
În acest moment, Biroul de Credit centralizează datele furnizate de 23 de bănci - care deţin împreună o cotă de piaţă de 96%, patru societăţi de credite de consum şi câte o societate de asigurare, respectiv leasing. În curând vor intra însă în sistem şi companiile de telefonie mobilă. "Informaţia