Amploarea pe care au luat-o afacerile imobiliare a dus la aparitia, in cadrul unora dintre firmele mari de avocatura prezente pe piata romaneasca, a unor departamente specializate in acest domeniu, ai caror avocati au rolul de a stabili structura tranzactiei, de a negocia documentele si de a stabili procedurile legale pentru finalizarea tranzactiei.
"Nu exista tranzactie fara probleme. Avocatii sunt cei care au rolul sa semnaleze clientului, in timp util, eventualele probleme contractuale si tot avocatul este cel care propune solutii daca, spre exemplu, titlul de proprietate este neclar sau atacabil sau daca acesta este susceptibil sa produca probleme in viitor", spune Dan Borbely, partener si coordonator al departamentului Real Estate in cadrul firmei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Piata imobiliara romaneasca a inregistrat in 2006 trei tranzactii record, de peste 40 de milioane de euro, privind vanzarea unor cladiri de birouri, cea mai importanta fiind preluarea imobilului Charles de Gaulle Plaza de catre fondul de investitii Accesion Fund, pentru 80 de milioane de euro.
Cladirea Bucharest Business Park a fost vanduta de catre dezvoltatorul Portland fondului austriac CA Immo, pentru 50 mil. euro, iar imobilul Millenium Business Center a fost cumparat, cu 40 de milioane de euro, de catre fondul britanic de investitii imobiliare European Convergence Property Company. "Tranzactia privind imobilul Charles de Gaulle Plaza constituie un record din punctul de vedere al retetei financiare realizate de piata imobiliara din Romania in acest an, urmat imediat de Bucharest Business Park. Pe aceeasi lista se adauga, ca valoare, si tranzactia Millenium Business Center", a declarat Borbely, care a mediat cele trei tranzactii. Dezvoltatorul Millennium Bussines Center, firma Aegek din Grecia, a realizat un profit substantial din vanzarea cladirii, in condi