Fara a modifica tinta de inflatie Banca Nationala a Romaniei a schimbat prognoza in ceea ce priveste cresterea preturilor la sfarsitul anului. Daca precedentul raport asupra inflatiei anticipa o rata de crestere a preturilor de 6,8%, raportul publicat ieri evidentiaza o inflatie de numai 6,1% cu perspective optimiste. "Avem o sansa de a intra inca de anul acesta in intervalul de variatie de 5% plus sau minus un punct procentual", a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Oficialul BNR a pus accent asupra unei schimbari de abordare in ceea ce priveste tintirea inflatiei. Astfel, banca centrala va pune accent pe ajustarea cresterii preturilor folosind doar instrumentele specifice politicii monetare. "Tintirea inflatiei va deveni mult mai curata folosind doar rata dobanzii. Ea va deveni principalul instrument de transmitere a politicii monetare", considera Isarescu. Pe de alta parte, guvernatorul BNR a declarat ca efectele taxei pe viciu asupra procesului de dezinflatie vor continua sa fie vizibile si in luna august.
Temperarea cresterii leului ar putea afecta dezinflatia
Printre cauzele ce pot duce la incetinirea procesului de dezinflatie Isarescu a mentionat si posibila temperare a ritmului de crestere a monedei nationale. "In perioada trecuta aprecierea sustinuta a leului ne-a ajutat foarte mult in lupta cu inflatia", a spus guvernatorul amintind ca leul urmeaza o traiectorie usor descendenta in comparatie cu moneda europeana si cea americana.
Aprecierea leului romanesc, una dintre cele mai importante inregistrate in acest an de valutele statelor emergente, s-ar putea incheia incepand cu luna septembrie, dupa adoptarea unor masuri de liberalizare a pietei valutare din Romania, apreciaza o serie de analisti, citati de Reuters. Un numar de 8 din cei 12 analisti intervievati de Reuters la inceputul acestei luni est