CE SPUNE LEGEA Vom vorbi in numarul de astazi despre o problema cu care, din pacate, se confrunta mult prea des proprietarii apartamentelor de bloc, asociati in asociatiile de proprietari: este vorba despre "fenomenul administratorului dictator sau stapan".
DUPA BUNUL PLAC
Astfel, unii administratori uita care le sunt atributiile si se comporta ca niste adevarati stapani, considerand ca pot lua tot felul de masuri fara acceptul asociatiei, ca pot actiona dupa bunul plac, cand de fapt lucrurile nu stau deloc asa. Administratorii sunt de fapt angajatii dumneavoastra, ei sunt platiti de catre dumneavoastra si sunt datori sa-si faca treaba bine si in interesul asociatiei de proprietari. Daca adminstratorul actioneaza impotriva intereselor dvs., asociatia il poate concedia. De asemenea, daca situatia financiara nu este limpede, daca aveti dubii cu privire la efectuarea cheltuielilor, fiecare proprietar poate solicita administratorului sa verifice actele si chiar sa le vada pentru a le verifica personal. Legea (HG 400/2003) impune o serie de obligatii administratorului, dupa cum se poate observa in cele de mai jos.
OBLIGATII LEGALE MINIMALE
Administratorul trebuie sa se asigure ca imobilul sa fie curat, subsolul sa nu fie plin de apa si tantari, proprietarii sa nu aiba probleme permanente cu instalatiile comune ale blocului, acoperisul si terasa sa nu fie deteriorate astfel incat proprietarii de la ultimul etaj sa nu se confrunte cu probleme legate de infiltratiile apelor pluviale in pereti si sa nu traiasca in medii cu mucegai.
De asemenea, el trebuie sa asigure deratizarea si dezinfectia blocului. Si buna functionare a lifturilor din bloc este tot problema administratorului, care trebuie sa verifice permanent ca lifturile sunt bine intretinute din punct de vedere tehnic si atunci cand constata cea mai mica defectiune sa contacteze de urgenta