Luna aceasta, Internetul a implinit 15 ani de cind se plimba de capul lui prin calculatoarele userilor din intreaga lume. A revolutionat in cel mai scurt timp totul in jur: de la cum cumparam la cum ne rezervam biletele de avion, la ce fel de muzica ascultam si pina la blogurile in care ne scriem vietile pentru ochii tuturor.
Imposibil de cuprins
Tata netului se numeste Tim Berners-Lee, el fiind cel care a transformat sistemul intr-un mediu public. Pe 6 august 1991, acesta a lansat codul pe care l-a numit World Wide Web si a decis de indata sa-l raspindeasca peste tot cu titlu gratuit.
Nebunia a capatat amploare, iar estimarile celor de la Yahoo!, citati de „The Guardian”, avanseaza azi 40 de miliarde de pagini web. Totalitatea acestora pare a fi insa mult mai mare, undeva de pina la 750 de ori peste cifra mentionata, insa imposibil de indexat de motoarele de cautare.
Romania sporeste virtual
Numarul site-urilor active contorizate de trafic.ro in Romania este de peste 22.000, in timp ce numarul blogurilor autohtone tinute in evidenta de WeBlog este de aproximativ 23.500.
„In domeniul businessului de online din Romania se iau in considerare 5,5 milioane de utilizatori care acceseaza acest mediu, iar prognozele pentru 2007 sint de aproximativ sapte milioane”, declara Ciprian Stavar, consultant in cadrul companiei Netbridge.
Net pe conexiune de partid
Internetul de continut romanesc s-a produs aproape simultan in citeva dintre celebrele „centre de calcul”, „intreprinderi ex-socialiste, unde lucrau inca buna parte dintre specialistii in calculatoare de la inceputurile anilor ‘90”, noteaza expertul media Liviu Vinau.
Acesta a si activat in proximitatea unui nod de la Tirgu-Mures, unde s-au editat primele reviste de informatica esentiale: „If”, „PC report” si „Byte”. „Co