Potrivit unui studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), prin IMAS - Institutul de Marketing si Sondaje, in randul companiilor din Romania, multe dintre metodele de management folosite de manageri sunt axate pe pedeapsa. Majoritatea managerilor declara ca singura solutie pe care o au la dispozitie pentru a "eficientiza" angajatii este amenintarea acestora ca vor fi concediati.
In cadrul studiului, realizat pe un esantion reprezentativ pentru piata fortei de munca din Bucuresti, au fost intervievati manageri de firme, companii si institutii publice, manageri de resurse umane si servicii de recrutare.
Rezultatele studiului sunt surprinzatoare, avand in vedere ca unul dintre elementele cele mai importante in realizarea managementului performantelor angajatilor in mod eficient este feedbackul pozitiv transmis de catre manager angajatului a carui munca o coordoneaza.
Pe de o parte, feedbackul pozitiv ii arata angajatului ce a facut bine, il motiveaza sa faca si pe viitor acest lucru, imbunatateste relatia dintre angajat si manager. Pe de alta parte, pedeapsa ca metoda de management este ineficienta. Nu-l ajuta pe angajat sa rezolve problema pentru ca nu-l invata ce sa faca in locul comportamentului nedorit, ba mai mult, ea deterioreaza relatia pe care angajatul o are cu managerul sau.
"In piata muncii se mai fac generalizari privind stilul managerilor romani comparativ cu al celor expati, dar eu, venind din "mijlocul actiunii" nu imi permit sa fac aceste generalizari. Pe parcursul intregii mele experiente, am intalnit tipuri foarte diferite de manageri romani, stilul lor depinzand de personalitatea de baza si de mediul profesional si cultural in care s-au format. Sunt manageri romani care s-au format in multinationale, si au adoptat atitudini si stiluri specifice culturilor multinationale, si sunt manageri romani formati in comp