Dezvoltarea puternica a pietei rezidentiale din ultimii doi ani a atras interesul investitorilor din strainatate, care au ajuns sa acopere circa 90% din valoarea totala a investitiilor.
"Piata rezidentiala a devenit foarte selectiva, odata cu dezvoltarea din ultimii ani. Astfel, investitorii care doresc sa intre pe acest segment al pietei imobiliare trebuie sa aiba putere financiara pentru a putea respecta cerintele de pe piata", a declarat Ionut Bordei, manager al departamentului rezidential in cadrul Eurisko.
Daca pana in urma cu doi ani majoritatea proiectelor erau realizate de dezvoltatori romani, intrarea masiva a dezvoltatorilor israelieni, spanioli sau indieni a schimbat raportul de forte. Investitorii straini s-au pozitionat pe proiectele de dimensiuni mari, care vor livra sute de apartamente, situate in zonele centrale si semicentrale ale Bucurestiului.
"Pentru proiectele situate in zonele rezidentiale - in general proiecte de dimensiuni mici, cladiri care insumeaza intre 10-50 de apartamente, majoritatea dezvoltatorilor sunt romani", precizeaza Mihaela Pana, seful departamentului rezidential in cadrul DTZ Echinox. Dezvoltatorii romani au de cele mai multe ori bugete limitate pentru a investi si prefera sa construiasca imobile cu locatii foarte bune, dar de dimensiuni reduse, potrivit consultantilor imobiliari.
In plus, pentru un proiect de dimensiuni mici (un imobil cu subsol, parter si 3-5 etaje) este necesar intre 6 luni si un an, in timp ce pentru un proiect care se intinde pe o suprafata de mii de metri patrati de teren este nevoie de cel putin doi ani.
Dezvoltatorii straini au introdus un nou concept pe piata imobiliara, complexe de blocuri care au adus pe piata o alternativa la apartamentele comuniste. Noile ansambluri de blocuri ofera locuri de parcare subterane, securitate, locuri de joaca pentru copii, sala de sp