Mugur Isarescu: 15 ani am tot dat vesti proaste. Acum am vesti bune. La sase trimestre de la aplicare, evolutia veniturilor bugetare arata ca reducerea taxelor a dus la majorarea incasarilor.
Cota unica a adus venituri mai mari la bugetul de stat, ceea ce il face pe guvernatorul Mugur Isarescu sa considere ca pana la urma efectele acesteia, mult timp disputate, ar putea fi benefice.
"Faptul ca avem venituri mai mari nu trebuie sa fie neglijat. Dupa sase trimestre, taxa unica s-ar putea sa-si arate efectele. Daca a functionat in Slovacia (unde veniturile bugetare au crescut inca din primul an dupa aplicare - n.red.), de ce nu ar functiona si aici?", s-a intrebat retoric Isarescu la conferinta in care a prezentat raportul asupra evolutiei inflatiei in al doilea trimestru. El subliniaza ca evolutia "nesperat de buna" a veniturilor este consistenta cu ce se "simte" si la BNR. Veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 38,4% in luna iulie a acestui an, fata de iulie anul trecut, pana la 2,63 miliarde de euro (9,4 mld. lei). Ritmul de crestere de peste 38% din iulie reprezinta o viteza dubla fata de media primelor sase luni, cand veniturile bugetare au crescut cu 20% in termeni nominali, in lei.
Analistii economici spun insa ca mai importanta decat cresterea veniturilor bugetare este cresterea ponderii acestora in PIB.
"Este nevoie de o crestere cu adevarat importanta pentru a duce veniturile la 33-34% din PIB", afirma Radu Craciun, seful departamentului de cercetare in cadrul ABN Amro. In prezent, ponderea veniturilor bugetare in PIB este de 30-31%.
Craciun spune ca nivelul actual al cotei unice si TVA nu permite o astfel de crestere si ca, la un moment dat, va trebui luata o decizie de majorare a uneia dintre aceste taxe, in cazul in care se doreste evitarea unor deficite bugetare mici.
Isarescu a arata