"Aduc vesti mai bune", a fost salutul cu care guvernatorul Mugur Isarescu a inceput ieri prezentarea raportului asupra inflatiei in trimestrul al doilea, raport al carui ton a fost in general mult mai destins decat la precedentele.
Estimarea privind inflatia la sfarsitul anului a coborat la 6,1%, fata de 6,8%, in mai, in conditiile in care BNR a stabilit cu guvernul un calendar care impinge majorarile de preturi administrate spre 2007 si 2008. El a incheiat conferinta cu un avertisment, precizand ca BNR nu are in vedere sa relaxeze politica monetara in "viitorul previzibil", adica urmatoarele doua trei trimestre.
"Tinand cont de ultimele evolutii, nu mi se pare imposibil sa se atinga limita superioara (a tintei de inflatie, respectiv 6% - n.r.), dar cred ca va fi destul de greu. Ramane sa vedem cum vor evolua lucrurile in al doilea semestru, mai ales ca inflatia CORE2 in iulie ar putea sa sufere o inversare de tendinta, iar impactul sezonier al pretului fructelor si legumelor va disparea in toamna", considera Radu Craciun, seful Departamentului de cercetare la ABN Amro Bank.
Guvernatorul a explicat ca mentinerea actualelor conditii de dobanda de interventie, rezerve minime la lei si la valuta si normele privind creditarea vor duce la o intarire a politicii monetare, pe fondul scaderii in continuare a inflatiei.
Dobanda de politica monetara a BNR a fost setata la 8,75% pe an in iunie, respectiv cu circa 2,5 puncte procentuale peste nivelul inflatiei din iulie, de 6,2%. O dobanda de politica monetara de aproape trei puncte procentuale in termeni reali "este destul de mare", considera Isarescu.
Pe de alta parte, el a subliniat ca masurile implementate de BNR in ultimul an pentru temperarea creditarii, pe care le numeste "neortodoxe", au dat roade.
Din 2005, banca centrala a majorat dobanda de interventie (dupa o relaxare in primel