cimitir, datând tocmai din perioada 2500-2000 î. Hr. Situl arheologic a ieşit la suprafaţă cu totul întâmplător, fiind descoperit, în primă fază, de mai mulţi muncitori care încărcau cimitir, datând tocmai din perioada 2500-2000 î. Hr. Situl arheologic a ieşit la suprafaţă cu totul întâmplător, fiind descoperit, în primă fază, de mai mulţi muncitori care încărcau pământ pentru a turna fundaţia noii şcoli din sat. După ce au dat peste nişte oseminte omeneşti şi fragmente ceramice, muncitorii au alertat specialiştii de la muzeul judeţean. Astfel, în zona cunoscută de arheologi sub denumirea de "Movila Pescarului", s-a descoperit o necropolă tumulară complexă, adică un cimitir aflat pe o ridicătură, în care s-au găsit morminte din diferite epoci. Vechimea vestigiilor datează dinainte de epoca de bronz.
Trupuri de copii trântite unul peste altul
Printre descoperirile cercetătorilor au atras atenţia şase morminte de copii, încropite, la acea vreme, în mare grabă. Cu alte cuvinte, este vorba de înmormântări colective, într-un tumul (movilă, ridicătură). Arheologii nu se pot pronunţa însă cu exactitate asupra motivelor care au dus la înmormântarea în grabă a copiilor.
Aceştia nu erau aşezaţi în ordine, ci trântiţi unul peste altul, au dedus specialiştii, după modul cum erau dispuse oasele. Există două variante de a explica acest mister: fie copiii au fost pur şi simplu aruncaţi în groapă deoarece se anunţa o invazie iminentă a hoardelor de năvălitori, fie este vorba despre o molimă care i-a ucis. Rezultatul final aparţine însă Laboratorului Zonal de Antropologie Iaşi, experţii de acolo fiind cei care vor elucida, în urma analizării oaselor, misterul gropii comune de copii, de la începutul erei noastre.