acestei săptămâni. Israelul, la rândul său, afirmă că ar putea să înceapă retragerea trupelor în decurs de 10 zile. Între timp, coloane nesfârşite de refugiaţi se întorc de-a lungul acestei săptămâni. Israelul, la rândul său, afirmă că ar putea să înceapă retragerea trupelor în decurs de 10 zile. Între timp, coloane nesfârşite de refugiaţi se întorc de-a lungul şoselelor avariate spre locuinţele lor distruse de bombardamentele israeliene.
Potrivit UNICEF, refugiaţii se scurg în ritm de 6.000 pe oră, înghesuindu-şi în mijloace de transport improvizate puţinul avut pe care au putut să îl ia cu ei.
Ambulanţele Crucii Roşii, transportând răniţii şi bolnavii, fac un adevărat slalom pentru a ocoli imensele gropi provocate de bombardamente şi muniţiile neexplodate. Intensitatea distrugerilor este evidentă în satele din preajma localităţii martir Qana. "Este ca şi cum pe aici ar fi trecut un tsunami", afirmă unul dintre locuitori.
Hezbollah a preluat conducerea operaţiunilorde refacere
Reconstrucţia se anunţă dificilă. Ministrul libanez al economiei a arătat că o pătrime din familii au rămas fără adăpost. Va trebui, de asemenea, refăcută infrastructura, inclusiv cele 600 km de drumuri devenite impracticabile şi cele 150 de poduri aruncate în aer.
Costul operaţiunilor de refacere este estimat la peste şapte miliarde de dolari, conducerea lor fiind preluată de miliţiile Hezbollah, aflate încă în ţinută de luptă. "Reconstrucţia va desăvârşi victoria noastră", a proclamat şeicul Nasrallah, care a căpătat aureola unui "erou".
Kiryat Shmona, un oraş pustiu
Prin contrast, în ciuda ofertei guvernului de a le asigura transportul gratuit, refugiaţii din nordul Israelului nu se grăbesc să se întoarcă. Rachetele Katiuşa au avariat serios locuinţe, întreprinderi, magazine. Cel mai greu lovită este localitatea Kiryat Shmona,