văzută de BNR, în ultimul raport asupra inflaţiei, ca fiind un element de incertitudine în atingerea ţintei programate de inflaţie pentru 2007, de 4% plus/minus un punct procentual. "Efectul de văzută de BNR, în ultimul raport asupra inflaţiei, ca fiind un element de incertitudine în atingerea ţintei programate de inflaţie pentru 2007, de 4% plus/minus un punct procentual. "Efectul de venit indus de subvenţiile directe acordate fermierilor români, precum şi convergenţa către anumite niveluri de referinţă ale preţurilor vizate, în situaţia în care acestea sunt superioare celor aferente producţiei interne, ar putea amplifica presiunile inflaţioniste faţă de nivelul prevăzut în scenariul de bază", se arată în studiul BNR. Chiar şi în cazul produselor alimentare cu preţuri mai mici decât cele din UE, care sunt exceptate de la prevederile PAC, sunt posibile majorări de preţ din cauza cererii externe. O altă consecinţă a PAC este aplicarea politicilor comune din domeniul vamal, cu consecinţa creşterii preţurilor suportate de consumatori la aceste produse importate. Pentru România, impactul asupra preţurilor alimentare s-ar putea dovedi "mai important decât cel înregistrat în Polonia, Ungaria sau Cehia" după aderare, mai ales dacă avem în vedere ponderea relativ ridicată la formarea valorii adăugate a sectorului agricol autohton, de 10%, faţă de 3-5% în ţările menţionate. Însă, pe baza experienţei altor ţări, BNR anticipează că aceste efecte vor avea un impact moderat în primii ani de la aderare. După aderare, preţurile au sărit în Letonia cu circa 10%, în Ungaria cu 7%, în Estonia cu 5%, iar în Cehia cu 4%. La unele produse, precum zahărul şi uleiul, preţurile au crescut cu 50%. Perspectiva nu este îmbucurătoare pentru bugetele românilor, dacă avem în vedere faptul că, potrivit Coface, 40% din cheltuielile românilor se duc pe mâncare şi băutură.
"Preţurile pen