Piata imobiliara din Romania se afla intr-un moment critic al existentei sale, fiind o piata instabila. Aceasta e concluzia la care a ajuns Adrian Vasilescu, directorul de comunicare al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), opinie exprimata in urma cu mai putin de o luna. Reprezentantul BNR sublinia faptul ca nu exista un pret corect general valabil pentru toata piata imobiliara in sensul ca, pe termen scurt, pretul corect este stabilit de jocul cererii si ofertei, insa pe termen lung intervin mai multi factori de natura economica, istorica si chiar politica, ce nu se pot preveni.
Exprimate la modul general, spusele analistului BNR caracterizeaza intocmai si piata imobiliara braileana. Adica usor iritabila la stimuli de orice natura, cu preturi corecte, pe termen scurt, dictate de tandemul cerere-oferta, insa greu predictibila in perspectiva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.
Influente pozitive: creditul ipotecar si capitalul emigrant
Anul 2005 a fost unul de continuitate a proceselor initiate anterior (precum creditarea in regim de ipoteca, banii suplimentari introdusi de forta de munca emigrata si de speculatorii straini), la care s-au adaugat doua elemente cu influente minime asupra pietei brailene, respectiv liberalizarea contului de capital si adoptarea leului greu.
Potrivit lui Cristian Teodor, directorul prime agentii imobiliare aparuta pe piata braileana de profil, "in comparatie cu anii anteriori, anul 2005 a fost unul total bulversant. A fost primul an, din 1989 incoace, cind preturile au scazut, in primul rind la apartamente, pentru ca acestea au fost cele mai tranzactionate, dar si la case, intr-un procent mai mic".
Un grafic al evolutiei preturilor indica o scadere accentuata a acestora, de 15-20%, in intervalul februarie - noiembrie 2005, urmata de o recuperare a handi