Un semnal de alarma ramas fara ecou. Bolnavii sunt internati in aceleasi conditii, greu de imaginat pentru o tara care se pregateste sa intre in selectul club european. Si credeti ca solutia este inchiderea spitalului? Ei vor conditii europene, dar sa dea si bani, spune, in treacat, una dintre angajate.
Sunt mandri, totusi, ca 20 din cei aproape 200 de bolnavi au, in sfarsit, conditii umane de sedere, datorita unei sponsorizari. In rest, desi a trecut aproape un an de cand unitatea spitaliceasca a fost in centrul atentiei mass-media, nici o schimbare la Borsa...
Spitalul este recunoscut pentru starea materiala precara in care se zbate de cativa ani. In plus, tot din lipsa de fonduri, reabilitarea celui mai mare corp al unitatii este, practic, imposibila. Cladirea in care acesta functioneaza, o veche resedinta a familiei Banffy, este revendicata de cativa ani de un urmas.
Pentru ca este in litigiu, autoritatile judetene si Ministerul Sanatatii Publice (MSP) au refuzat acordarea de fonduri pentru reamenajarea spatiului. Saloane de dans, dormitoare luxoase, culoare imense si odata luminoase - toate sunt acum deteriorate de timp si napadite de un miros intepator. Desi MSP a bugetat, pentru anul in curs, 215 locuri, 44 de paturi sunt scoase din uz.
In acest moment, 190 de bolnavi isi petrec zilele in spatele portilor spitalului. Si, conform cadrelor medicale, exista peste 300 de cereri de internare. Dupa aproape doi ani, lucrarile la un nou pavilion au inceput, in sfarsit. De curand, Consiliul Judetean a acordat 100000 de lei pentru reabilitarea unei cladiri in care vor sta 40 de pacienti.
In plus, tot anul acesta, cu ajutorul organizatiei non-guvernamentale Transilva-nia, administratia spitalului a transformat un spatiu de birouri in dormitoare pentru intern