încetare a focului.În Liban se află deja o forţă de interpunere a ONU (UNIFIL), cuprinzând 2.000 de persoane, aşa încât până la completarea cifrei propuse mai e nevoie de încă 13.000, dar încetare a focului.
În Liban se află deja o forţă de interpunere a ONU (UNIFIL), cuprinzând 2.000 de persoane, aşa încât până la completarea cifrei propuse mai e nevoie de încă 13.000, dar deocamdată nicio ţară nu şi-a luat niciun angajament ferm în această privinţă. Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Kofi Annan, a descris situaţia ca fiind "foarte gravă" şi a afirmat că sarcina cea mai urgentă este desfăşurarea căştilor albastre.
Franţa, dispusă să-şi asume comanda, dar condiţionat
Franţa, care deja are comanda UNIFIL, s-a declarat dispusă să preia comanda forţei internaţionale extinse, cu condiţia însă a clarificărilor absolut necesare. E firesc ca Franţa să-şi asume o asemenea misiune, dat fiind legăturile ei istorice cu Libanul (protectorat francez imediat după Primul Război Mondial). Este semnificativ că popularitatea în acută scădere a preşedintelui Chirac a crescut cu 5 la sută după poziţia fermă manifestată în privinţa opririi imediate a conflictului. Pe lângă asumarea comandei, Franţa s-a arătat dispusă să contribuie cu 3.000 de oameni la propusa forţă internaţională, dar cu condiţia ca mandatul acesteia să fie foarte precis şi cu garanţii ferme din partea guvernului libanez, a mişcării Hezbollah şi a Israelului. O altă condiţie este şi desfăşurarea prealabilă rapidă a trupelor libaneze, un semnal pozitiv fiind lumina verde dată în acest sens de guvernul de la Beirut.
Rezerve şi din partea altor ţări
Rezervele franceze sunt împărtăşite şi de Italia, şi Turcia, care ar fi dispuse să furnizeze între 1.000 şi 3.000 de militari. O contribuţie importantă ar putea aduce şi Malayesia (1.000 de oameni), şi Indonez