Municipiul Cluj-Napoca va avea, alaturi de Bucuresti, prima harta de zgomot. Realizarea acesteia este o cerinta a Uniunii Europene pentru toate orasele care depasesc 250.000 de locuitori, fiind o operatiune care se practica in prezent pe intreg continentul.
In Romania exista noua orase care pana la 30 aprilie 2007 trebuie sa depuna la sediul Ministerului Mediului aceste harti pentru a fi implementate la nivel national, dupa care rezultatele vor fi trimise mai departe, la forurile europene de la Bruxelles.
Primaria Cluj-Napoca a incheiat deja un contract de 7 miliarde lei vechi cu o firma specializata, "Enviro Consult", in realizarea acestor harti si a documetatiei necesare, cu toate masuratorile si analizele culese de pe teren. Societatea lucreaza si la Bucuresti aceste harti, fiind reprezentanta in Romania a celei mai autorizate companii in bransa din Europa, "Bruel&Kjaer" din Danemarca.
"Vrem, nu vrem, trebuie sa facem aceasta harta, desi nu este prioritatea noastra zero, insa este importanta din perspectiva integrarii europene", a spus primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.
Proiect in trei pasi
"Proiectul realizarii acestor harti de zgomot cuprinde trei etape, dupa reguli standardizate la nivel european", a declarat directorul "Enviro Consult" din Bucuresti, George Tache.
Proiectul cuprinde trei etape, iar prima are ca data de finalizare 30 august, cand Primaria trebuie sa aiba realizata harta vectorizata a municipiului in format 3 D (tridimensional), harta acustica in format 3 D prin simulare informatica, stabilirea pe harta acustica a punctelor de monitorizare a zgomotului, achizitionarea de statii fixe de monitorizare, tehnica de calcul si programele aferente, o statie meteo si GPS plus mijloace de transmitere a informatiilor. @