Bancile si-au vazut in iunie marjele de profit la lei ingustandu-se spre nivelul de 9 procente, in conditiile in care concurenta pune presiune pe ieftinirea creditelor, iar nevoia de finantari tine dobanzile la depozite mai sus.
Diferenta dintre dobanzile percepute la creditele in lei si cele platite de banci la depozitele atrase de la clientii nebancari a coborat la 9,13 puncte procentuale in iunie, cu 0,2 puncte sub nivelul din mai. La jumatatea anului trecut, marja de dobanda a bancilor era cu 4,5 puncte mai mare, de 13,7%, iar pana la inceputul lui 2006 coborase la 10,96%.
Chiar si cu aceste scaderi, marjele de dobanda obtinute de bancile locale raman mari comparativ cu cele de pe pietele mature, lucru reflectat si de profiturile solide obtinute in sistemul bancar.
Potrivit datelor BNR, dobanzile percepute de banci la creditele acordate clientilor nebancari au coborat in iunie la un minimum istoric de 13,89% pe an, fata de 14,2% in mai. Aceasta a fost a doua luna de anul acesta cand dobanzile la imprumuturile in lei au intrat sub nivelul de 14%, dupa februarie, cand statisticile BNR indicau o dobanda medie de 13,99% pe an. Anul trecut in iunie, dobanzile la credite se apropiau de 20% pe an.
Nevoia mai mare de lichiditati - aparuta pe fondul expansiunii finantarilor in lei - a determinat bancile sa remunereze mai bine depozitele, dobanzile pasive la lei urcand de la 4% in toamna trecuta pana la 4,76% in iunie. Creditele in lei au continuat sa se ieftineasca, dobanzile coborand de la niveluri de peste 15% la inceputul anului, chiar in conditiile in care din februarie BNR a inasprit conditiile de creditare in moneda nationala.
Banca centrala a fost ingrijorata de avantul luat de finantarile in lei in toamna trecuta, astfel ca, in februarie, a urcat dobanda de referinta cu un punct procentual, la 8,5% pe an. In iunie a venit o noua