Arestarea la Londra a 21 de terorişti, care se pare că au plănuit să arunce în aer cîteva avioane transatlantice ne reaminteşte, dacă mai era nevoie, de atacurile de la New York şi Washington din 11 septembrie 2001. 11 septembrie rămîne data-emblemă a terorismului modern, cu toată forţa sa distrugătoare şi mortală. Cinci ani pot părea puţini la scară istorică, dar e destul pentru a face un bilanţ.
În cel mai bun caz, e un bilanţ indecis. După 11 septembrie, teroriştii au atacat în Indonezia, Madrid, Londra, Egipt şi, cel mai recent, India. Mii de nevinovaţi au fost ucişi. De asemenea, violenţa în Irak rămîne la un nivel ridicat, riscînd să arunce ţara într-un război civil de lungă durată. Dar teroriştii nu au reuşit încă nimic de amploarea atacurilor de la 11 septembrie. De ce? Merită să ne gîndim înainte de a răspunde la întrebare. Poate fi rezultatul eliminării Guvernului din Afganistan şi în acest fel a refugiului sigur pe care îl avea Al-Qaeda acolo. Informaţii mai bune şi reorganizarea serviciilor de securitate au îngreunat misiunea teroriştilor. După cum sugerează recentele arestări de la Londra, este posibil ca şi dorinţa unor terorişti, de a încerca ceva chiar mai dramatic decît 11 septembrie, să le fi complicat planurile, crescînd şi posibilitatea de a fi detectaţi.
Dar nimic din toate astea nu ar trebui să ne facă prea optimişti. Globalizarea facilitează mişcările teroriştilor. Norocul e de partea lor pentru că un singur succes poate compensa eşecuri multiple. Tehnologia modernă, posibil incluzînd chiar şi arme de distrugere în masă, sporeşte magnitudinea distrugerilor eventuale. În plus, situaţia din Irak produce o nouă generaţie de terorişti experimentaţi, aşa cum, în urmă cu 20 de ani, Afganistanul a fost loc de antrenament pentru precedenta generaţie.
Deci ce e de făcut? Una din soluţiile administraţiei Bush este promovarea democr