* Ambele instituţii au avut concepţie, sarcini şi activităţi similare * Dosare importante ale securităţii est-germane au fost aduse la Bucureşti înainte de 21 decembrie 1989 şi nu au fost recuperate nici până azi Pentru prima dată, Pacepa revenea în spaţiul ex-sovietic, al cărui principal defector fusese, pentru a studia arhivele STASI. El este considerat de americani şi de alte state occidentale ca având "un merit deosebit" în căderea comunismului.
I. M. Pacepa vorbeşte despre modul de acţiune al STASI, care a fost aproape identic cu cel al Securităţii.
STASI şi Securitatea, identice
- Domnule general, după 16 ani de la alungarea lui Ceauşescu, nu cunoaştem încă adevăratele dimensiuni ale activităţii Securităţii. Credeţi că arhivele STASI ne vor da o idee?
- Da. Ambele instituţii au avut concepţie, sarcini şi activităţi similare.
Sediile STASI, sigilate în decembrie 1989
- Domnule general, ce s-a întâmplat în decembrie 1989 în Berlinul de Est după căderea regimului comunist ?
- De îndată ce zidul Berlinului a fost dărâmat, organul de securitate al fostei Republici Democrate Germane, Staatsicherheitsdienst ori STASI, a încercat să se salveze schimbându-şi numele în AfNS (Amt für Nationale Sicherheit, ori Oficiul Securităţii Naţionale) şi pretinzând că este o nouă instituţie. Adică a încercat să facă exact ceea ce a făcut Securitatea, care şi-a schimbat numele în SRI. Din fericire, manevra STASI nu a reuşit. În dimineaţa de 11 decembrie 1989, când stasiştii din Berlinul de Est s-au prezentat la lucru, nu au mai putut intra în sedii. Toate cele 18 clădiri cenuşii de pe Normanen Strasse, sediul central al Stasi, aveau uşile încuiate şi sigilate. Anunţuri lipite la intrări informau că STASI/AfNS a fost desfiinţat şi că sediile sale au fost luate sub control de către un comitet cetăţenesc de stat.
- Ştiu