Trecutul Rosiei Montane - clasata pe lista monumentelor istorice in categoria siturilor cu valoare nationala exceptionala - nu si-a dezvaluit inca toate enigmele. Descoperirile arheologice spectaculoase de data recenta i-au determinat pe unii cercetatori sa afirme ca Alburnus Maior - denumirea antica a localitatii, atestata documentar in urma cu 1.875 de ani - reprezinta pentru Apuseni si pentru intreaga Romanie "paradisul comorilor culturale". Acestora li se vor adauga, intr-un viitor foarte apropiat, valori patrimoniale care vor transforma Rosia Montana intr-un mare muzeu in aer liber.
Astazi, la ora 11.00, Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va gazdui deschiderea primului Simpozion International de Sculptura Monumentala, care se va desfasura la Rosia Montana in perioda 20 august - 15 septembrie 2006. Intitulat “Intre trecut si viitor”, simpozionul isi propune sa atraga atentia asupra perspectivelor zonei, care se bucura de un cadru natural de o frumusete unica, in contextul vestigiilor istorice de exceptie. Manifestarea, organizata de AISS - Association Internationale pour les Symposiums de Sculpture -, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, International Association for Monumental Sculpture Events - Montevarchi, Italia, Association France Roumanie Art - Paris, L’Alliance Belgo-Roumaine - Bruxelles, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Asociatia "Alburnus Maior", Solide, AIAP (aupres de l’UNESCO), se doreste a fi si o pledoarie pentru pastrarea patrimoniului istoric si natural, amenintat in prezent sa dispara.
Zece artisti invitati, dintre care patru din Romania - Mihai Buculei, Adrian Popovici, Sava Stoianov, Zoltan Gergely si sase de pe toate continentele - Miguel Ausili (Argentina), Ehab Ellaban (Egipt), Roland de Jong-Orlando (Olanda), André Domon (Canada), Hideto Yada (Japonia), Leonard Rachita (Franta) - vor daltui