Imaginile programelor tv erau dominate de chipul triumfator al lui Valentin Muresan. Obtinuse arhisuficiente semnaturi pentru organizarea unui referendum care - in cazul unui succes similar - urma sa schimbe radical orientarea prezenta, occidentala a tarii.
Muresan nu mai avea nimic din stilul politicienilor de odinioara gen Ion Iliescu; era un prosper om de afaceri din domeniul mass-media, bun orator, cu studii efectuate in SUA.
Abilitatile sale de politician erau incontestabile din moment ce supravietuise anilor de haos de dupa alegerile din 2004, reusind chiar sa-si asigure sprijinul unor influenti patroni de presa in vederea atat de necesarei expuneri mediatice permanente.
Era considerat psihanalistul "tinerilor furiosi", unicul politician capabil sa citeasca in sufletele tinerelor generatii, cu toate ca sarise binisor de 40 de ani. In plus, pasiunea sa pentru sport in general si motociclism in special ii servise la crearea acelei aure a tineretii fara batranete necesare mentinerii rolului de mascota a hoardelor de tineri nemultumiti.
Daca rezultatul referendumului se dovedea a fi cel preconizat, atunci putea trece fara intarziere la initierea restrictiilor comerciale impuse UE, respectiv la semnarea unor acorduri de relatii comerciale preferentiale cu alte blocuri economice.
Partidul sau, al Independentei, promovase nationalismul economic de ani buni - aspect pierdut din vedere in mod inexplicabil de catre toti ceilalti nationalisti, obsedati fie de inconsecventa propriilor grupuri minoritare, fie de cultul propriei personalitati.
Din momentul atat de jalnic planificat si organizat al aderarii Romaniei la UE, in 2007, reusise sa-si atraga simpatiile a milioane de oameni.
Orientarea lor occidentala, atat din punct de vedere cultural, cat si religios, ramasese neschimbata, dar ultimii cinc